Buhund

   Iloinen, älykäs ja aktiivinen Buhund tunnetaan myös norjanpystykorvana ja norjanpaimenkoirana.

   Alkuperä
   Käyttö ja luonne
   Hoito
   Ulkomuoto

   Alkuperä

   Buhundin suonissa virtaa vieläkin tilkka villiä ja vapaata viikinkiverta. Se edustaa vanhaa pohjoismaista pystykorvatyyppiä, jota viikingit omalla tavallaan "jalostivat". Viikinkilaivoissa matkustivat myös nyky-buhundien esi-isät ja vaikuttivat siten koirarotujen kehitykseen matkareittien varsilla.

   1940-luvun alussa buhundeja alettiin rekisteröidä kantakirjaan ja vielä 60-luvulle saakka rotuun on hyväksytty uusia yksilöitä. Rotu on melko harvinainen Norjan ulkopuolella. Suomessa koiria on 50-60.

   Käyttö ja luonne

   Buhundin alkuperäinen käyttötarkoitus on ollut lampaiden paimennus ja kotipiirin vahtiminen. Nämä vietit ovat säilyneet tähän päivään ja tekevät buhundista hyödyllisen perhekoiran. Sen haltuun voi luottaa lasten ja omaisuuden kaitsemisen.

   Buhund on valpas, tarmokas ja aina valmiina. Se haluaa olla läsnä kaikessa mitä tapahtuu. Se on luonteeltaan ystävällinen, mutta kiintyy syvästi vain isäntäväkeensä.

   Buhund ei ole metsästyskoira. Normaalin koiran tavoin se saattaa pinkaista jäniksen tai hirven perään, mutta tulee nopeasti takaisin suojelemaan isäntäänsä metsän pedoilta.

   Buhund on oppivainen. Sen kanssa voi harrastaa esimerkiksi agilityä, TOKOa tai PK-lajeja. Buhund on myös älykäs ja tempperamenttinen. Nämä ominaisuudet eivät välttämättä tee siitä helpointa mahdollista kaveria. Se haluaa toimintaa, tehtäviä ja vastuuta. Mutta kuka ottaa haasteen vastaan ja haluaa harrastaa koiransa kanssa, ei voi muuta kuin huokaista: "Se on elämäni koira!"

   Hoito

   Buhundin hoito on erittäin helppoa. Pystykorvien tapaan se vaihtaa karvansa kahdesti vuodessa. Silloin säännöllinen harjaaminen on tarpeellista, mutta muina aikoina hoidoksi riittää sipaisu harjalla silloin tällöin. Pesua koira tarvitsee harvoin. Turkki on tiivis, lika jää kiinni peitinkarvoihin josta se on helppo pyyhkiä tai harjata pois.

   Ulkomuoto

   Buhund on neliömäinen, tiivisrakenteinen pystykorva. Uroksen säkäkorkeus on n. 45 cm ja nartun hieman vähemmän.

   Buhundin pää on kiilamainen, silmät tummat ja valppaat. Korvat ovat pystyt. Kaula on ryhdikäs ja selkä suora. Häntä kiinnittyy korkealle ja kiertyy tiiviisti selän päälle. Raajat ovat kevytrakenteiset mutta voimakkaat.

   Buhundin väri on kellertävä, vaihdellen aivan vaaleasta punertavan keltaiseen. Musta maski ja mustat karvan kärjet ovat hyväksyttyjä. Musta väritys valkoisin merkein on buhundilla sallittu, mutta harvinainen.

  Pentue


   Edellinen sivuYlösSeuraava sivu


Buhund
Rotumääritelmä
Kasvattajat
Kuvagalleria
Yhteystiedot
Linkit
Ajankohtaista
Pentuja